Hentes kések
(18)Minden konyha alapja a konyhai és hentes kések, számukról és az összetételükről a felhasználó dönt. A minőség fontos, és ki kell mondani, hogy néhány euróért nem lehet minőségi konyhakést előállítani, éppen ellenkezőleg, a beruházás a hosszú élettartamban, a minőségi acélban és a minőségi fogantyúban is megmutatkozik, így a kések évtizedekig szolgálhatnak. Az ápolás fontos, a keményebb acél penge kevésbé tompul el, és a kések nem igényelnek állandó csiszolást.
A konyhai és hentes kések nem tartoznak a mosogatógépbe, eltompítja a pengéket, ez lerövidíti a kés élettartamát. A megfelelő tárolás nem tompítja vagy csorbítja a pengét, nem karcolja meg, ajánlottak a faállványok, a konyhakések mágneses tartói vagy a fiókrendezők.
A henteskéseket és szerszámokat tárolni és szállítani az erre a célra kialakított tárolókban ajánlott. A gyártók ezt szem előtt tartják, és halmozott henteskés készleteket kínálnak. Javasoljuk továbbá, hogy a minőségi professzionális főzőkéseket és szerszámokat szakácsok számára csomagolja és szállítsa az erre a célra tervezett csomagolásban, amelyet a Wusthof is kínál. A kések külön megvásárolhatók, de például a Wusthof konyhakések szettjét jobbanmegéri megvásárolni a gyártó által már egymásra halmozva. A Mikov hentes kések érdekesek az alacsonyabb árkategóriában, a Victorinox hentes kések beváltak és népszerűek, a Solingen hentes késeket pedig a Wusthof kínálja.
A konyhakések különféle típusokat, formákat és hosszúságokat tartalmaznak, minden háztartási és hivatásos fogyasztó saját felhasználása szerint választhat:
• Szakács kés - sokoldalú zöldségek és gyógynövények szeletelésére, aprítására, porciózására.
• Porciózó kés - szépen szeletel húst, sashimit, szeletel káposztafejet és még sok mást.
• Henteskés - még nagy húsdarabokat is felvág és szeletel
• Csontozó kés - elválasztja a húst a csontoktól és az ízületektől
• Sonka kés - szeletelés, vékony szeletekre vágva, alkalmas cukrászati célokra, desszertekhez
• Vágókés - vékony, vágásra alkalmas, szeletelésre alkalmas, zöldségfélékre
• Filézőkés - főleg halakhoz, elválasztja a húst a csontoktól, vékony filékre vágja
• Steak kés - sima vagy fogazott penge, hegyes penge pecsenyékhez és karajhoz
• Kenyér kés - hullámosított penge friss kenyérhez és bagetthez
• Szaggatott kés - friss süteményekhez, lágy zöldségekhez és gyümölcsökhöz
• Zöldség kés - tisztításhoz és hámozáshoz
• Santoku - keleti konyhából származik, zöldségek és gyümölcsök, hús és hal, gyógynövények szeletelésére és aprítására
• Sajtkés - speciálisan a sajt szeleteléséhez, akár villával is lehet a hegye helyett
• Dekoratív kés - gyümölcsök és zöldségek faragására
• Hús- és csontvéső
Victorinox konyhai és hentes kések, Wusthof konyhakések, német Boker konyhakések, mindez a minőség garanciája, a darabkések nagy választéka, vagy különféle halmozott késkészlet szakácsok és hentesek számára.