Csiszolókövek
(106)A csiszolók mint olyanok, hozzáértést igényelnek, jelenleg számos különböző rendszer közül választhatunk, egyszerűbbek és kifinomultabbak a házimesterek számára. A kövön való csiszolás klasszikus, így élesítették az őseink a késeket és a szerszámokat. Ehhez idő, türelem és kézügyesség kellett. Amikor ezt a tevékenységet megtanuljuk, már nem akarunk más módon élezni. A szabadkézi csiszolás, segédeszköz nélkül a megfelelő szög és a megfelelő csiszolókő kiválasztását igényli. Az acél keménységétől függően választunk követ is, a keményebb acélból készült késeket és szerszámokat először egy gyémántcsiszoló kövön kell élezni, és fokozatosan térhetünk rá egy finomabb csiszolókőre. Az csiszolókövek különböző szemcseméretekben és finomságokban, kis zsebbevaló méretűktől kezdve, amelyeket a szabadban könnyen magunkkal vihetünk, akár a nagyobbakig. Egy nagyobb felületű kőnél a hosszabb pengével ellátott kések jobban ki vannak hegyezve, legyen szó konyháról, vadászatról, általában szabadtéri helyről, fejszét, vágószerszámokat, asztalos szerszámokat is megélesíthetünk kővel, vagy pedig speciális kerámia szerszámcsiszolókhoz nyúlhatunk.
A Fällkniven csiszolókövek mindkét kétoldalasan készülnek - az egyik oldalon gyémántpor, a másikon kerámia, a Spyderco köszörűk ugyanolyan minőségűek, mint a gyártói kések, kicsi hordozható és nagyméretű köszörűkő kínálkozik. Taidea köszörűkövei többféle szemcseváltozata közül választhat, legyen az egyoldalú vagy kétoldalas. A Wüsthof konyhakés gyártója szintén kínál csiszolóköveket, és a Böker kés gyártója Böker köszörűköveket kínál. Lansky csiszolók, széles választéka, kis zsebcsiszolók és kövek. Kisebb és nagyobb csiszolókövek megtalálhatók a Herberz, Magnum, Preyda gyártóknál.
A megfelelő technika és a türelem elégedettségünkkel lesz díjazva, úgy, hogy időt és erőfeszítést spórolunk meg, illetve élesített eszközzel dolgozunk.