Damaszk acél kések
(15)A damaszkuszi acél körül van véve legendákkal, csak úgy, mint az eredete az ókori Indiában több mint kétezer évvel ezelőtt. A damaszk acélgyártás eredeti technológiáját évszázadok óta feledésbe merítik, helyébe az általunk ismert acélfeldolgozási módszer lép. A damaszk acél előállítása nehéz és hosszadalmas folyamat, két vagy több különböző acél összedolgozásával történik magas hőmérsékleten, így az acéllemez több tíz-száz réteg lehet. Ehhez a tevékenységhez ügyességre, anyagismeretre és türelemre van szükség, keményebb acélhoz, mechanikai hatásoknak ellenálló acélhoz, és egyedi rajzhoz, amely minden egyes új darabnál eredeti. Az így megmunkált acél antiknak tűnik, mesteri, a szakértők számára pedig a minőség és a luxus garanciája.
A damaszk acélból, mint korábban, ma is kardokat, késeket, levélnyitókat, nyitókat, ékszereket, díszeket és egyéb tárgyakat készítenek. A damaszk késeket és kardokat szinte minden késgyártó kínálja - legyen az rögzített vagy összecsukható - a német Böker a gyűjtők számára érdekes damaszk késeket, a vadászok számára a damaszk késeket kínál mindennapi viselethez. A japán Mcusta és damaszk kései rendkívül elegánsak és kiváló minőségűek, a cseh Mikov jól ismert pop-up késeket és klasszikus halakat gyárt damaszk acélból. Az ilyen luxusacélú késeket a Benchmade, Spyderco, Fox Knives, Muela gyártók is kínálják. A csodálatos és időtlen konyhai damaszt kések külön-külön vagy készletenként kerülnek forgalomba.