Hogyan találjuk meg a legmegfelelőbb séf kést?

Mire kell figyelni séfkés választásánál? 

A séfkés, másnéven francia kés, egy nagy méretű kés, amit a szakácsok eredetileg a hús elválasztására használtak az izületektől. Közkedvelt kellékké vált a horrorfilmek világában, ahol a „mészáros kés“ becenevet kapta. Azonban a mészáros kés kifejezés eredetileg húsbárdot jelent

A szakácskés sokoldalú késsé vált és nagyon közkedvelt sok éttermi szakácsnál, de megtalálta helyét az otthoni konyhákban is. Annak köszönhetően, hogy képes szeletekre, kockákra és apró darabokra vágni a húst tökéletes konyhai segédeszközzé vált. Az alábbiakból megtudja, hogy mire kell figyelnie séfkés választásánál.  

Fontos, hogy éles legyen a kés! 

Egyértelműnek kéne lennie, hogy az étel elkészítéséhez éles késre van szükség. Néhány ember azonban ezt a fontos pontot elfelejti. Nem fogják fel, hogy az éles kés biztosítja a balesetmentes munkát. Sok kezdő szakács elkerüli az éles kések használatát – főleg, ha nagy késekről van szó – mert félnek, hogy megvágják ujjaikat, vagy más sebeket okoznak maguknak. Késsel való munkánál mindig a biztonságnak kell az első helyen állnia. Egy tompa kés használata mindig rizikósabb, mint egy borotvaéles késé. Többet megtudhat a kések élesítéséről a következő cikkben.

Kések éle a nyugati és ázsiai országokban

Lehet nem tudta, de a séfkések konstrukciója eltérő a nyugati ( pl. európai országok, Észak Amerika ) és az ázsiai országokban. Amíg a „western“ kések 20 fokos szögben vannak köszörülve, az „asian“ kések élesebbek a 15 fokos köszörülési szög miatt. Figyelembe véve azt, amit már elmondtunk, hogy az éles kések jobbak, ajánljuk az ázsiai stílusú kések választását az élesebb penge miatt. Természetesen mindig megélesítheti a nyugati stílusú késeket élesebb szögben, például elektromos köszörű segítségével. Fontos figyelembe venni, hogy minden kést olyan szögben kellene köszörülni, amit a gyártó előír. 

elektricka bruska na noze

A kés keménysége fontos

Biztosan nem szeretne aggódni amiatt, hogy kése munka közben elhajlik, esetleg ketté törik. Egyértelműnek kell lennie, hogy a kés nyomás alatt nem károsodhat! Ebből az okból olyat kell választania, ami erős fémből készült. Arról, hogy hogyan válasszon megfelelő kést itt olvashat. A magas széntartalmú fémek általában elég erősek (keményebbek, mint a rozsdamentes acélok), de minden fém merőben eltérő. Erős kés keresésénél ajánljuk, hogy próbálja ki. Fogja kézbe. Meglátja, hogy könnyű vagy pedig nehéz. Persze nem szeretné, hogy kése túl nehéz legyen, mert már hagyma szeletelésnél is meghúzná csuklóját. Gyengének és fáradtnak érezné a kezét. Ennek ellenére, a súly erősséget jelent, ezért próbálja megtalálni a megfelelő súlyt. Ezután ellenőrizze a pengét. Ha csak egy kicsit is mozog, azonnal küldje vissza. Meg se próbáljon ilyen kést használni – csalódni fog.

A kés fogása 

A kemény, stabil és kényelmes fogás elengedhetetlen a késsel való munkánál, főleg ha nagy késről van szó. Konyhakéssel való munkánál sokszor lesznek ujjai a penge közvetlen közelében. Fontos, hogy kordában tartsa a kést mikor dolgozik vele. Senki nem szeretné elveszteni végtagjait. Lehet azt gondolja, hogy önnel ez nem történhet meg, pedig de... Végülis a profi szakácsoknak is vannak baleseteik, amik több öltést vonnak maguk után. 

Hagyma, paradicsom, burgonya vagy fokhagyma szeletelésénél nem meglepő, hogy kezei nedvesek és ragadósak lesznek, amiért az élelmiszerekből kicsorduló levek felelősek. Ez befolyásolja a kés megfelelő fogását is. Ezért kés választásánál figyeljen oda a markolat anyagára is. A késnek kényelmesen kell ülnie a kézben, hogy minimális legyen a csúszásveszély. 

sefkucharsky noz na paradajky

Egyenes vagy ívelt? 

Lehet észrevette, hogy a szakácsok egyes kései egyenesek, míg mások íveltek. Melegen ajánljuk olyan kések keresését, amik egy kicsit íveltek. Ez az ívelés segít irányítani a kést egyes műveleteknél. A valóságban az egyik legalapvetőbb technika (körkörös aprítás) függ ettől az íveléstől.

Iratkozzon fel a hírlevélre

Tetszett önnek ez a cikk? Csatlakozzon a többi elégedett feliratkozó közé az alábbi kérdőív segítségével és szerezzen információkat az újdonságokról, akciókról vagy az exkluzív ajánlatokról elsőként!