Hogyan válasszunk kést

Megfelelő kés választása - Vásárlóknak

Egy új kés kiválasztása egyesek számára gyerekjáték, míg másoknak ez több órányi keresgélést és többszáz, vagy akár ezer kés közötti válogatást jelent az interneten. Ezért szeretnénk megkönnyíteni önnek a megfelelő kés kiválasztását, ami olyan lesz mintha a kezébe öntötték volna. Nagyon sajnálom, de csalódást kell okoznom. „Univerzális, mindenre jó kés“ NEM LÉTEZIK. Igen, ez sokkoló és szomorú, de ez az igazság. Na, de a dolgok jó oldalát is meg kell nézni. Ez egy jó kifogás is, amit feleségünknek, vagy a lelkiismeretünknek felvethetünk, hogy miért kell mégegy kést venni, ha otthon már van vagy 100 darab.

Kés választása cél és helyzet szerint

Ez az első és legfontosabb kérdés, amit új kés vásárlása előtt mindig fel kell tenni. Mire fogom használni a kést? Esetleg mire használná az a személy, akinek szánom? Egy vadásznak való kés? Faragásra? Gombára? Aprításra? Mindennapos használatra? Műhelybe? Konyhába? Túlélő-felszerelésbe? Célbadobásra? Önvédelemre? Vagy csak egyszerűen azért, mert megtetszett önnek és még nincs ilyen darab a gyűjteményében. 

A leggyakrabban keresett kések kínálatunkból:

knifestock - blog ako vybrat noz

Kés választása ár és elérhetőség alapján

Mit is mondhatnánk, az ár nagyon fontos tényező, ezért mindig beállíthatja az önnek megfelelő árkategóriát.
Az ár természetesen befolyásolja a kés többi fontos tulajdonságát is. A penge anyagát, a markolat anyagát, a kidolgozás minőségét, a márkát és sokminden mást. Ez azt jelenti, hogy ha például minőségi acélból készült kést szeretne, mamutagyarból készült markolattal, számolnia kell vele, hogy az ára a többszázszorosa lesz az egyszerű 420-as acélból készült műanyag nyelű késnek. Röviden, a késeknél is meg kell fizetni a minőségért.

Összecsukható vagy rögzített pengés kés?

Ezt a kérdést bizonyos mértékig megválaszolja az első kérdés – Mire fogom használni? Ha például aprításra vagy célbadobásra szeretné használni, biztosan ne keressen összecsukható kést. Ellenkezőleg, ha a városban is szeretné magánál tudni, lehetőleg diszkréten, akkor biztosan ne válasszon Rambókést. Persze ez a választás nem mindig egyértelmű. Például egy vadászkés az elejtett vad feldolgozására lehet rögzített pengés, aminek kényelmesebb és biztosabb lesz a fogása, szükség esetén át is lehet vele vágni valamit és könnyen tisztítható. Másrészt az összecsukható vadászkés rendelkezhet csontfűrésszel, esetleg kidobóval, ami megkönnyíti a munkát,de biztosan nem lesz annyira jó a fogása és megtisztítani egy összecsukható kést egy ilyen munka után nem éppen leányálom.

Fontos a kés pengéjének anyaga

440C, N690, X50CrMoV15, CPM-S30V, 1095, M390... semmit nem mondanak önnek ezek a számok? Rengeteg késacél létezik és kiigazodni bennük már szó szerint tudomány, amivel egy különálló cikkben foglalkozunk. De természetesen be lehet őket sorolni két alapvető kategóriába – rozsdamentes (stainless) és szénacélok (carbon). Nem lehet megmondani, hogy a rozsdamentes, vagy a szénacél a jobb. Mindkét csoportnak megvannak a maga jó- és rossztulajdonásgai. Azért, hogy ne zavarjam Önt össze, csak pár alapvető külömbséget sorolok fel. A rozsdamentes sokkal jobban ellenáll a korróziónak, ami az Ön részéről minimális törődést jelent a szénacélból készült késsel ellentétben, amit minden használat után alaposan ki kell szárítani és ideális esetben be is kéne olajozni, ha el szeretné kerülni a patina, vagy rozsda képződését. Másrészt, a szénacélból készültek keményebbek és könnyebben köszörülhetőek, jobb vágó-tulajdonságokkal. Mint már említettem, ez csak a legalapvetőbb felosztás. Ha többet szeretne megtudni az egyes késacélokról, akkor kattintson ide.

A markolat megfelelő anyaga

A gyártók megszámlálhatatlan mennyiségű anyagot kínálnak markolatok terén és csak az Ön ízlése számít ebben a választásban, hogy mit részesít előnyben. Ha a többszázéve használt különböző fajtájú fa vagy csontnyelet preferálja, esetleg a modernebb anyagokat kedveli, mint a G10, micarta, titánium, stb. Itt tényleg nehéz eldönteni, hogy mi a jobb és mi a rosszabb. Például egyesek számára a csontnyél szép esztétikus megjelenést jelent, míg másoknak nem igazán praktikus ez a csúszós anyag. Ellenkezőleg a G10 megjelenése egyszerű, de nagyon biztos a fogása és strapabíró.

knifestock - blog ako vybrat noz

Iratkozzon fel a hírlevélre

Tetszett önnek ez a cikk? Csatlakozzon a többi hírlevelet olvasó feliratkozó közé az alábbi kérdőív segítségével és szerezzen információkat az újdonságokról, akciókról, vagy az exkluzív ajánlatokról elsőként!