SUMMER SALE %
SUMMER SALE %

SUMMER SALE %     SUMMER SALE %     SUMMER SALE %

Késacélok

Késélezés típusai

A kés megvásárlásakor szokás több paramétert is figyelembe venni, például az acél anyagát, a penge hosszát, a tokot és hasonlókat. De gyakran megfeletkezünk egy olyan fontos dologról, mint a csiszolás. Valaki nem is gondol rá, és valaki más nem tudja megmondani, hogy jobb-e a lapos, üreges, scandi ... Mint mindenben, minden élezésnek megvannak az erősségei és gyengéi. Ebben a cikkben megpróbáljuk a lehető legegyszerűbben összefoglalni őket.

typy vybrusov nozov - plochy vybrus knifestock

Lapos(flat)

Az élezés a penge hátsó részétől a penge eleje felé egyenletesen elvékonyodik, és ferdén van befejezve. Ez a legegyszerűbb és jelenleg a legelterjedtebb élezéstípus. Ez az arany középút a tartósság és a rozsdásodás között. Nem véletlen, hogy a világ szinte minden konyhakése lapos élezésű. Annak érdekében, hogy ne gondolja, hogy ez a típus csak szeletelésre és vágásra alkalmas, hanem sokkal többre is képes. Azonban más típusú élezések alkalmasabbak a legnehezebb feladatokra. A lapos élezésű különösen népszerű Spyderco (az Endura 4 képen), a Böker Plus Rold remek példa arra, hogy a lapos élezés még nagy, kültéri késeknél sem szégyeníthető meg.

typy vybrusov - noz spyderco plochy vybrus - knifestock typy vybrusov - noz boker plochy vybrus - knifestock
Spyderco Endura 4  Böker Plus Rold

typy vybrusov nozov - ciastocne plochy vybrus knifestock

Részlegesen lapos (partial flat)

Alapvetően ugyanaz az élezés, mint a laposnál, azzal az egyetlen különbséggel, hogy nem közvetlenül a penge hátsó részéből kezd el kúposodni, hanem kissé lejjebb. Ez egy kissé nagyobb élezési szöget zár és ezáltal nagyobb ellenállást eredményez. De a különbség gyakorlatilag elhanyagolható, és ez inkább dizájn kérdése. Köztes szakasznak tekinthető a lapos és a szablyaélezési módszer között. Az ilyen kés ideális példája a népszerű Benchmade Bugout vagy a Muela Rhinonál.

typy vybrusov - noz Benchmade Bugout ciastocne plochy vybrus - knifestock typy vybrusov - noz Muela Rhino ciastocne plochy vybrus - knifestock
Benchmade Bugout Muela Rhino

typy vybrusov nozov - sablovy vybrus knifestock

Szablya(saber)

Mint ahogy azt fent említettük, a szablyaélezés nagyon hasonlít a részben lapos vágáshoz, azzal a különbséggel, hogy a kúp még alacsonyabb ponton kezdődik. Ennek eredményeként a penge kissé vastagabb, és ismét egy kicsit nagyobb ellenállást nyer, ugyanakkor megfosztja a rozsdától. Ezért ez az élezés különösen a katonai / taktikai kések körében népszerű. A szablya és a részben lapos élezés közötti különbség minimális, és nehéz meghatározni, hogy melyikről van szó, és mindegyik gyártó más-más megnevezést használ. A lényeg az, hogy minél alacsonyabban halad a sík a penge élén, annál erősebb és ugyanakkor kevésbé lesz a penge rozsdás. Természetesen a penge teljes szélességét és anyagát is figyelembe kell venni. Uton od Mikova vagy a Böker Plus Strike szolgál példaként.

typy vybrusov - noz Mikov Uton sablovy vybrus - knifestock typy vybrusov - noz Boker Plus Strike sablovy vybrus - knifestock
Mikov Uton Böker Plus Strike

typy vybrusov nozov - duty vybrus knifestock

Üreges (hollow)

Az üreges élezésnek homorú görbéje van attól a ponttól, ahol az élezés maga a pengéig és a ferde befejezésig ér. Néha szabad szemmel nehéz megállapítani, hogy üreges-e. A fényvisszaverődés segít. Ha a fényvisszaverődés meghajlik a penge mozgatásakor, akkor ez egy üreges élezés. Ennek az élezésnek az előnyei és elrendelése egyértelmű - vágás, szeletelés. Pontosan ez az, ami kiemeli ezt a típust és verhetetlen. Nem véletlen, hogy minden borotva ilyen alakú. Nagyon népszerű a nyúzáshoz és a hússal való munkavégzéshez használt vadászok körében is. Mivel azonban a penge jelentősen beszűkült, ezzel együtt meggyengült, ezért nem alkalmas igényes feladatokra, mivel sokkal könnyebben károsodhat. A képeken a Kizlyar Supreme Colada és a borotva Böker Manufaktur Solingen King Cutter látható.

typy vybrusov - noz Kizlyar Supreme Colada duty vybrus - knifestock typy vybrusov - noz Böker Manufaktur Solingen King Cutter duty vybrus - knifestock
Kizlyar Supreme Colada Böker Manufaktur Solingen King Cutter

typy vybrusov nozov - konvexny vybrus knifestock

Konvex (convex)

A domború és így konvex penge konvex görbével rendelkezik a penge hátsó részétől egészen a penge éléig. Ennek az élezésnek nincs többé ferdéje, mivel az élezés simán halad egészen az éllig. Ennek az élezésnek az előnye a hatalmas tartósság, mivel az egész penge robusztusabb a konvex alakja miatt. Az ilyen élezésű kések a legnépszerűbbek a bushcraftban. Ennek az élezésnek a gyenge pontja a szeletelés. Amitől az emberek gyakran félnek a konvex élezésnél, az a kés élezése. Nos, ha tudja, hogyan kell csinálni, nincs mitől tartania, a következő cikkben elmagyarázzuk. Valószínűleg a legérdekesebb, domború élezésű kés a Fallkniven F1. A második kép a Real Steel Bushcraft Plus Scandi.

typy vybrusov - noz Fallkniven F1 konvexny vybrus - knifestock typy vybrusov - noz Real Steel Bushcraft Plus konvexny vybrus - knifestock
Fallkniven F1 Real Steel Bushcraft Plus

typy vybrusov nozov - skandinavsky vybrus knifestock

Škandináv (scandi)

A Scandi élezés egyenesnek néz ki, mint egy szablya, csak annyi különbséggel, hogy nem ferdén befejezett. Ebben az esetben elmondható, hogy a scandi élezés egy közönséges szempont. A domború élezéshez hasonlóan nagyon strapabíró és kiválóan alkalmas fa megmunkálásra is. További nagy előnye, hogy könnyen csiszolható kővel és nem igényel különösebb hozzáértést. Ami mindenképpen hátrány, ha a pengéje véletlenül kitör, és meg akarja tartani élezést, akkor a javításhoz elég sok anyagot kell eltávolítania a pengéből. A Scandi élezést leggyakrabban munka- és kültéri késeknél használják. A leghíresebb kések ezzel az élezéssel mindenképpen a Morakniv kések. A képen valószínűleg a leghíresebb Morakniv Companion és a legrobusztusabb Morakniv Garberg látható.

typy vybrusov - noz Morakniv Companion scandi vybrus - knifestock typy vybrusov - noz Morakniv Garberg scandi vybrus - knifestock
Morakniv Companion Morakniv Garberg

 

Összefoglalás

Összefoglalás végszóNem mondható el, hogy az egyik típusú élezés mindenben jobb lenne, mint a másik. Mindegyik valami másban jeleskedik. Tehát tisztázza, hogy a késnek milyen feladatokat kell elsősorban ellátnia, és ennek megfelelően válassza ki azt. Ha jól kombinálható a penge vastagsága és anyaga, úgy gondolom, hogy kiválaszthatja a legideálisabb kést. Reméljük, hogy ez a cikk segít kiválasztani, de ha még mindig nem tud dönteni, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, és szívesen adunk tanácsot mindenben.