SUMMER SALE %
SUMMER SALE %

SUMMER SALE %     SUMMER SALE %     SUMMER SALE %

Mi a különbség a kés élesítése és fenése között?

Ha különféle főzőműsorokat vagy versenyeket néz, akkor valószínűleg látott már szakácsot, aki szakszerűen végigment a késeken egy olyan acéllal, amilyet az alábbi képen is láthat. Ön is birtokolhat egy ilyen acélt, ha van egy nagy késkészlete.

bruska na noze

Tudja, hogy mi ennek az eszköznek a funkciója? Késeket élesít, nem? Téved, ha ezt gondolja. Ez az eszköz, bármilyen címkét is ragasztanak rá, határozottan nem élesítő acél.

Élesítés vs Fenés?

Az az eszköz, amiről sokan azt hiszik, hogy élesítő acél, valójában fenőacél. Tehát mi a különbség az élesítés és a fenés között?

Ahhoz, hogy felismerjük a különbséget először is tudnunk kell, hogy a kések miért és hogyan tompulnak ki. Amikor a kés kitompul az annak a jele, hogy a penge éle vesztett minőségéből és a használat miatt már nincs megfelelően kiegyengetve. Ennek a kiigazításnak a hiánya azt jelenti, hogy a kés nem fogja megfelelően elvágni az ételt, még akkor sem ha a penge még mindig éles.

Tehát hogyan nyeri vissza a kés élességét és a penge az egyenességét? Itt jön képbe az élesítés és a fenés:

  • Fenés: Az acél visszanyomja a penge élét középre és kiegyenesíti. „Megjavítja“ az élt anélkül, hogy a penge anyagának nagy részét leköszörülje. A fenés igazából nem élesíti a kést, de ha helyesen végezzük, a kés élesebbnek tűnhet, mert a penge éle a megfelelő helyzetbe kerül. A fenést gyakran kéne végezni - egyes esetekben minden egyes használatnál.
  • Élesítés: Másrészt, az élesítés egy olyan folyamat, amely során lecsiszolódik a penge anyaga, hogy új él jöjjön létre. Ezt meg lehet csinálni nedves kővel, száraz köszörűkővel vagy elektromos késélesítővel (TEKINTSE MEG WORKSHARP ELEKTROMOS KÖSZÖRŰINKET). A késeket elég ritkábban élezni, mint fenni, elég havonta egyszer vagy attől függően, milyen gyakran használja a kést.

Mikor éles az Ön kése? 

Fontos tudni, hogy a kése mikor tompa és mikor szorul karbantartásra, hogy biztonságosan és magabiztosan vághasson és apríthasson. Kedvenc módszerünk a kés élességének megállapítására a paradicsom szeletelés - mert egy éles kés könnyedén átvágja a kemény bőrt és a puha belsőt. Egy másik módszer arra, hogy leteszteljük a kés élességét egy papír elvágása, amit a levegőben tartunk.

Érdekli a késélesítés? Nálunk mindent megtalál, amire szüksége lehet. Böngésszen bátran termékkatalógusunkban. Ha tanácsra van szüksége, készségesen állunk rendelkezésére. 

Iratkozzon fel a hírlevélre

Érdekesnek találta a cikket? Csatlakozzon a többi elégedett feliratkozó közé az alábbi kérdőív segítségével és szerezzen információkat az újdonságokról, akciókról vagy az exkluzív ajánlatokról elsőként!