Előkészítés lépésről lépésre
Lazac filézésekor elválasztjuk a hal húsát a gerinctől. Egyszerűnek hangzik, nemde? Ha ismeri a helyes folyamatot és tapasztalatot szerez, akkor tényleg egyszerű feladat. A menetet felosztottuk önnek egyszerű lépésekre, amelyekhez illusztrációkat is csatoltunk. Ezek segítenek Önnek abban, hogy a fogás a legkisebb gond nélkül eljusson a boltból a grillre.
Mielőtt elkezdené a lazac filézését, tudnia kell néhány dolgot a folyamat zökkenőmentes lebonyolításához, név szerint:
- LAZAC – Filézés előtt távolítsa el a belsőségeket, vágja le a fejet és a farkat.
- JÓ MUNKAFELÜLET - egy stabil és könnyen tisztítható munkafelület elengedhetetlen. Ezeknek a követelményeknek tökéletesen megfelelnek a HDPE (nagy sűrűségű polietilén) vágódeszkák, valamint a műanyag alátétek. Ideális esetben a munkafelületnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy 2db filé elférjen rajta egymás mellett.
- ERŐS ÉS ÉLES KÉS - kedvenc késünk az egyenes kés, nem rugalmas pengével, amit „wicked-shahp“ módon tartunk. Míg a vékony filézőkés a legalkalmasabb kisebb halak porciózásához, a penge nehezebben irányítható nagyobb halaknál, ami gyakran a hús pazarolásához vezet!
- JÓL ÉS KÖNNYEDÉN – KIZÁRÓLAG KÉSKÖSZÖRŰVEL - Az éles kések tiszta és könnyed vágásokat végeznek. Mindenképp ajánlunk egy profi köszörűt: Work Sharp Culinary E5
Kezdjünk neki:
1. lépés
Készítsen elő egy lazacot, amiből el kell távolítani a belsőségeket, majd le kell vágni a farkát és a fejét. Helyezze el úgy a halat, hogy a háta felső része legyen Ön felé fordítva és a fejét fordítsa jobb oldalra.
2. lépés
Tartsa a hasi uszonyt felfelé és helyezze a kést a melluszony és a gallér mögé a gerinc bal (felső) oldalán.
3. lépés
Még mindig tartsa felfelé a hasi uszonyt és csúsztassa a kést a gerinc mentén egy "fűrészelő" mozdulattal ki és be. Győződjön meg róla, hogy a kést mindig kissé a gerinc felé dönti.
4. lépés
Amikor eléri a hasüreg végét helyezze át a kezét a melluszonyról laposan a hal oldalának kb. felére. Még mindig tartsa az enyhe dőlésszöget a gerinc felé és folytassa a hal átvágását. Ha befejezte a vágást, félreteheti az első filét.
5. lépés
Fordítsa meg a halat úgy, hogy a has Ön felé és a fej pedig jobbra nézzen. A második filéhez megismételjük a lépéseket.
6. lépés
Tartsa felfelé a hasi uszonyt és helyezze a kést a melluszony és a gallér mögé - a gerinc jobb (felső) szélére és kezdje el a vágást.
7. lépés
Folytassa a vágást, amíg nem kezd el közelíteni a mellkas végéhez, ezután helyezze át a kezét a gallérról a hal testének nagyjából felére. Addig vágjon, amíg a szelet el nem válik a gerinctől, ezután félreteheti a filét egy alátétre vagy tányérra.
8. lépés
Ha ezzel végzett, akkor egy nagyrészt hús nélküli gerinccel és 2 szép szelet filével kéne rendelkeznie. Ezen a ponton eldöntheti, hogy meggrillezi, vagy megsüti a lazacot.
9. lépés
Szeretnénk még néhány lépést hozzáadni a bordacsontok és a gallér eltávolításához, szóval nyugodtan haladjunk tovább... Távolítsa el a gallért úgy, hogy függőleges vonalban a fej vágásának kb. 1/4-énél és a szegycsont hátsó oldalán vágja le - ezeket a részeket ne dobja el, mert nagyon finomak grillezve. Csak félretesszük, hogy megkönnyítsük a következő lépést.
10. lépés
Ezen a ponton kezd bonyolódni a dolog. Helyezze a kést a bordacsontok alá, majd döntse feléjük a penge élét. Az elképzelés az, hogy a csontokat segédeszköznek használjuk a hasba történő vágás elkerülése érdekében, ami némi türelmet és finomságot igényel. A csontok eltávolításának egyik legegyszerűbb módja a kés egy irányba való mozgatása hirtelen mozdulatokkal - a bordacsontokkal szemben - szabad kézzel, enyhe nyomással. Amikor elérte a csontok végét (közvetlenül a hasi bemetszés felett), fogja meg a bordacsontok fedelét és egyetlen mozdulattal vágja le. Legyen nagyon óvatos a bordacsontok eltávolításakor. Lassan dolgozzon a késsel és kérjük, ne vágja meg magát.
11. lépés
A filéje készen áll a végső ízesítésre. Használjon sót, borsot és egy kis citromos-vajas mártást.
Mint a legtöbb konyhai feladatnál, a filézéshez is kell egy kis gyakorlat, hogy simán és könnyen tudjuk végezni. Ne felejtsen el mindig éles kést használni és hagyja, hogy a halcsontok vezessék vágásait. Ügyeljen arra, hogy lassan vágjon, ne feledkezzen meg a kés helyzetéről a kezében és abban az esetben, ha valami nem úgy néz ki ahogy kellene, vagy úgy érzi, hogy nem stimmel, hagyja abba a vágást.
Tekintse meg kínálatunk filézőkéseit a bármilyen hallal történő biztonságos munka biztosításáért.
A cikkben szereplő néhány fotó a szerző beleegyezésével a www.worksharptools.com weboldalról származik
Iratkozzon fel a hírlevélre
Tetszett önnek ez a cikk? Csatlakozzon a többi elégedett feliratkozó közé az alábbi kérdőív segítségével és szerezzen információkat az újdonságokról, akciókról vagy az exkluzív ajánlatokról elsőként!
Ajánljuk ebből a kategóriából Filéző kések
Marttiini CKP zöldségkés 10 cm-es rozsdamentes acél 745114P
KERSHAW CURVED FILLET Filleting Knife 22.9 cm K-1242GEX
Marttiini Kide Filé kés 21cm-es rozsdamentes acél 424110
Gerber Controller 6" Fillet Knife Salt 31-003557
Gerber Controller 8" Fillet Knife Salt 31-003558
ROSELLI Fillet knife, UHC RW757
Fallkniven F4z
ROSELLI Small Fish Knife, UHC RW256