Gyakorlati tanácsok Santoku kés vásárlásához

A kések vásárlása sok ember számára ijesztő élmény lehet. Ez különösen igaz, ha az emberek nagy kések és olyan kések vásárlását fontolgatják, amelyekkel kapcsolatban nincs tapasztalatuk. Egy dolog elmenni és megvenni egy steak késkészletet, ha egész életében használta, és egészen más olyan kést venni, amelyet egyszer használt, vagy nincs tapasztalata vele. A második eset gyakori, hogy az emberek megfelelő Santoku kést keresnek.

Ha nem jártas a Santoku kések világában, könnyen elveszhet benne. Milyen típusú fogantyú a legjobb? Mik azok a bemélyedések a penge élén, és mire valók? Miért magasabbak egyes kések pengéi, mint mások? Hogyan néz ki egy ilyen finom kés karbantartása, hogy eygben maradjon? Egyáltalán szükséges ezt a kést megvenni, vagy más konyhai kés is megfelel az Ön igényeinek?
A "santoku" szó jelentése "három erény". Ennek a késnek a nevét úgy választották ki, hogy a három fő felhasználási területét – vágás, szeletelés és aprítás – jellemezze. Bár a Santoku kés használata sokban hasonlít a szeletelőkés használatához, első pillantásra szembetűnő, hogy ez a két típusú kés milyen jelentősen eltér a felépítésében. Amit nem tudhat, az az, hogy használati technikáikban is különböznek.

A Santoku specifikusabb a használatában, mint egy szeletelő kés. A konyhakéshez képest inkább a kisebb, precízebb és finomabb feladatokra koncentrál, például dekoratív vékony zöldségszeleteket készít. A Santoku kés teljes kihasználásához szükséges technika kicsit nehezebben irányítható, mint a szeletelőkés, de végül finomabb szeletek és precízebb vágások készítéséhez vezet. Fontos, hogy sokkal kevesebb időbe telik a feladat elvégzése.

Ezeknek az ajánlásoknak a célja, hogy segítsenek a minőségi Santoku kés kiválasztásában. Ennek az útmutatónak a megalkotása során órákat töltöttünk a Santok kések kutatásával és összehasonlításával, valamint annak ellenőrzésével, hogy a legkiválóbb szakácsok mely szempontokat részesítik előnyben, a penge hegyétől a nyeléig. Kis mértékben saját tapasztalatainkat is felhasználtuk ezzel a típusú késekkel, hogy közelebbről is megismerhessük, milyen a különböző típusú Santoku késekkel dolgozni.

A pengeszélesség és a vágási szög fontossága

Ha már figyelmet szentelt a fenti résznek, vagy már tud valamit a Santoku késekről, akkor nem fog meglepődni, hogy az éles és vékony pengék különösen fontosak a Santoku késeknél. A pengét nagyon éles szögben kell megélezni, hogy áthaladhasson az útjába kerülő gyümölcs vagy zöldség felületén. A késsel végzett munka során csak kis mértékben dolgozzon az ujjaival. Ne feledje, hogy Santoku késsel csak fel-le mozgatással vághat. A szeletelőkésekre jellemző előre-hátra mozgással semmilyen fogazásra vagy vágásra nem támaszkodhat.

A vékony pengék elengedhetetlenek a vékony szeletek készítéséhez. Akár extravékony hagymaszeleteket szeretne szószokhoz, kenyérrekenőkre vagy hússzeletekre vágni ebédre, nem nélkülözheti a kellően vékony pengét. A mintaszeletek olyan vékonyak, mint a papír, ilyet nem tud széles pengével létrehozni. Az is szükséges, hogy a késnek nagyon éles vágási szöge legyen. A vágási szög felső határa 20˚, minden nagyobb szög már túl nagy lesz. Próbáljon meg olyan pengét találni, amelynek vágási szöge 15˚ és 20˚ között van. Ha 15˚-nál kisebb szöget talál, még jobb. Minél élesebb, annál jobb.

Nem minden kés készül egy képre. Ne feltételezze, hogy minden Santoku-nak tűnő kés vékony és éles szögű. Vásárlás előtt végezzen egy kis kutatást. A gyártó megadja a vágási szöget? Ha nem, olvasson el néhány fogyasztói véleményt, különösen azt, amit a kés élességéről mondanak. Ha lehetséges, próbáljon meg olyan véleményeket keresni, amelyeket szakácsok és olyan emberek írtak, akik nem állnak kapcsolatban a vállalattal.

Az erő fontos


Az is nagyon fontos, hogy olyan pengét válasszunk, amely tömör acélból készült. Bár sok késhez ajánljuk a tömör acélt, úgy gondolom, hogy ennél a késtípusnál ezek a legfontosabbak. Bizonyos típusú késekhez anyagi rugalmasság szükséges (pl. kenyérvágó kés). A Santoku kések nem tartoznak a rugalmasak közé. Nem csak egy tartós és kemény pengére lesz szüksége, hanem egy stabil késre is.

Javasoljuk, hogy olyan pengét keressen, amely magas széntartalmú acélból vagy magas széntartalmú rozsdamentes acélból készült. Ezen acélok magas széntartalma kivételes szilárdságot ad az anyagnak. Ha úgy érzi, rozsdamentes acél pengére van szüksége, keressen teljesen öntött pengét. A pontosság kedvéért olyanokat keressen, amelyeket egy nagy acéldarabból kovácsoltak, ahelyett, hogy acéllemezből kovácsolták volna. A kovácsolási eljárásnak köszönhetően szinte minden acélfajta erősebb. A magasabb ár ellenére a választott típustól függetlenül javasoljuk a kovácsolt acél választását (akár magas széntartalmú, akár rozsdamentes vagy magas széntartalmú rozsdamentes acélra van szüksége).

Bár a kerámia kések kellően élesek és ellenállnak a hosszváltozásoknak és hajlításoknak, túlságosan törékenyek a Santoku késekre jellemző feladatokhoz. Ha azonban Ön a kerámia kőzet rajongója, javasoljuk, hogy legyen körültekintő a vágódeszka kiválasztásánál. A műanyag és fa vágólapok kíméletesebben bánnak a pengével, ellentétben az olyan anyagokkal, mint az üveg vagy a márvány.

A Santoku késsel használt technikák gyakran egyszerűek, de megkövetelik, hogy a penge és a fogantyú szorosan összekapcsolódjon. Ezért azt javasoljuk, hogy találjon egy olyan modellt, amely háromszoros szegecses pengekerettel rendelkezik. Ha nem áll rendelkezésre háromszoros szegecselés, győződjön meg arról, hogy a kiválasztott kés legalább sértetlen. Az utolsó dolog, amit szeretne, az az, hogy szeleteléskor megtudja, hogy a penge és a fogantyú elvált egymástól. Ez nemcsak kínos, hanem veszélyes helyzet is lehet.

A kés magassága segít


Miért van a Santoku késeknek ilyen magas pengéje? Erre a kérdésre két lehetséges válasz adható. Először is, a Santoku késeket híressé tevő papírvékony szeletek elkészítéséhez azt szeretné, ha a kés pengéje majdnem olyan magas lenne (ha lehetséges, magasabb), mint a vágott termék. A magas penge korlátként szolgál szeleteléskor, és a végéig megtartja a szeleteket.

Képzelje el, ha magas pengéjű Santoku kést használna, nagyobb eséllyel vág egyenletes szeleteket. A két hüvelyknél (5,08 cm) kisebb penge valószínűleg nem képez egyenletes szeleteket, mintha csak egy olló végével próbálna levágni egy papírdarabot.

A magas kés második előnye, hogy már szeletelt ételeket is átvihet vele. Egyszerűen a kést oldalra fordítva és a feldolgozott ételdarabokat a pengére emelve könnyedén a kívánt konyhai felületekre juttathatj. Természetesen ennek a késnek a használatakor rendkívül óvatosnak kell lennie, mert fennáll a konyhai baleset veszélye.

Üreges oldalak


Talán észrevette, hogy a legtöbb Santoku kés élén bemélyedések vannak. Ha nem ismeri ezt a típusú pengét, szánjon egy percet ennek a szakasznak az elolvasására, hogy megértse, mire valók ezek a bevágások, hogyan működnek, és miért olyan fontosak a Santoku kések számára.

Az ilyen típusú pengéket általában üreges pengéknek vagy Granton élleknek nevezik. Az ezekben a pengékben lévő üregek környezetet teremtenek a vízvisszatartás ellen, és így megakadályozzák, hogy az élelmiszer a pengéhez tapadjon. Miért is fontos ez egy Santoku késnél? A Santoku késsel megmunkált ételek nagy része lédús vagy ragadós. A pirospaprikától és a hagymától a metélőhagymáig és a fokhagymáig valószínűleg sok olyan étellel találkozik majd, amely a pengéjéhez tapad a munka közben.

Nem probléma, igaz? Mindig letörölheti az ételdarabkákat a pengéről az ujjával, és folytathatja a munkát. Igen, ez a Santoku késekre is igaz, de az egyik fő ok, amiért az emberek üreges késeket választanak, az az, hogy sokkal kevesebb időt vesz igénybe a Santoku késsel való munka, mint egy szeletelő késsel. Öt másodperces késlekedés a penge törlésével olyannyira nem jöhet szóba, hogy határozottan javasoljuk egy üreges oldalú Santoku kés vásárlását.

Iratkozz fel a hírlevélre


Érdekelte ez a cikk? Csatlakozzon a többi elégedett hír-előfizetőhöz az alábbi űrlap kitöltésével, és értesüljön elsőként a hírekről, akciókról vagy kizárólagosságról!