Kések karbantartása

AZ ÖSSZECSUKHATÓ KÉSEK KARBANTARTÁSA

 

Minden nap magánál tart egy kést? Bizonyára került már olyan helyzetbe, hogy valamit vágnia kellett, vagy szeletelnie, olyankor hasznos, ha kéznél van egy kés.

Vizsgáljuk meg közelebbről az összecsukható kések karbantartását, különös tekintettel a csapágyak kenésére. A helyes eljárás ugyanis jelentősen meghosszabbíthatja a kés élettartamát, és garantálja, hogy minden körülmények között megbízhatóan működjön.

Kezdjük szépen az alapoktól. Szükségünk lesz eszközökre a karbantartáshoz, hogy rátérjünk a kérdés lényegére.

  • Csavarhúzó (ideális cserélhető bitekkel)
  • Papír törlőkendő
  • Fülpálcák
  • Sűrített levegő 
  • Mikroszálas törlőrongy
  • Csavarragasztó (kék Loctite vagy más márka)
  • Síkosító(KPL)
  • Izopropil-alkohol
  • Korrózió eltávolító
  • Kenőgumi

SZÉTSZERELÉS

Óvatosan távolítsa el az összes csavart a késből. Ha a csavar nem lazul meg, akkor nem erőszakkal próbáljuk eltávolítani, csak a fejet tönkretennénk. Amellett, hogy nem néz ki jól, komolyan károsíthatjuk a fejlécet. Ennek oka lehet, hogy a gyárban található kések ragasztott csavarokkal rendelkeznek. Ebben az esetben egyszerűen melegítse őket hajszárítóval vagy hőpisztollyal, majd csavarja le őket. Jó a csavarokat rendbe tenni, hogy a kés összehajtásakor a megfelelő helyre tegyük őket.

Knifestock - blog udrzba nozov

 

TISZTÍTÁS

Ha nem akarjuk szétszedni a kést, a sűrített levegő is megfelelő, lehetőleg hosszú vékony fúvókával. Nedvesítsen meg egy papírtörlőt alkohollal, és tisztítsa meg az összes sík felületet. Különösen óvatosnak kell lennünk a penge tisztításakor, hogy ne vágjuk el magunkat. A hajlatokhoz és a keskeny helyekhez pamut törlőt használunk. Természetesen ne felejtsük el, hogy a csavarokat meg kell tisztítani a ragasztótól. A KPL komplett tisztítókészlettel érkezett a piacra, így minden szükséges segédeszköz egy csomagban van.

 
 
 
 
 

Knifestock - blog udrzba nozov

Előfordulhat, hogy a késen nem kívánt patina vagy foltok jelennek meg. Vegyen egy régi zsírt, egy kis ásványi olajat és dörzsölje meg a területet. A folytatás előtt el kell távolítanunk a rozsdát.

KENÉS

Maga a kések kenése is fontos. Nem számít, milyenenek a csapágyak, a szennyeződés mindig hozzájuk jut. A száraz lerakódások sem jók. Ezért tanácsos időről időre megkenni a csapot és a csapágyakat. Csak néhány csepp, és azonnal megérezheti a különbséget. Vigyázzon, ne vigye túlzásba az alkalmazást, mert a túl sok kenőanyag szivárog / kifolyik a késből. A KPL kenőanyagai vékony tűvel rendelkeznek, amely a kések szétszerelése nélkül éri el a csapágyakat. Kétféle kenőanyag közül lehet választani: a KPL Original olajos konzisztenciájú a csapágykezeléshez, és a viszkózusabb KPL Heavy, amely a pengét zárt helyzetben tartó tartógömbhöz készült.

 
 
 
 
 
 
 

Knifestock - blog udrzba nozov

Mi olyan érdekes a KPL kenőanyagokban? Gyártásukat a kenőanyagok fejlesztésére szakosodott mérnök és egyúttal késrajongó kezdte meg. Szakmáját és szenvedélyét egyesítette annak érdekében, hogy a világ legjobb kenőanyagát állítsa elő. A KPL benntartja a szennyeződéseket és a fémrészecskéket a felfüggesztés belsejében, és így megakadályozza a csap és a csapágyak kopását.

 

A KÉS FELÉPÍTÉSE 

A kés szétszerelésének fordított sorrendjében haladunk. Az AXIS-Lock biztonsági késsel az eljárás kissé bonyolultabb. Ebben az esetben érdemes megnézni a YouTube-ot, és tanácsokat kérni olyan emberektől, akik már átmentek az egész folyamaton. A csavarokat egy csepp ragasztóval felragaszthatjuk a csavarokra, ez megakadályozza a későbbi lazulást. Középre helyezze a pengét a csapon lévő csavarral, és húzza meg úgy, hogy a penge könnyen kinyíljon és bezáruljon.

Korábbi cikkekben itt és itt már összefoglaltuk a kés élezését.