Nyitó Mechanizmusok

Az évek során a zsebkés gyártók folyamatosan új mechanizmusokat állítottak elő termékeik használatának megkönnyítése érdekében. Az egyik kihívás, amely sok mérnök befektetési szellemét inspirálta, az volt, hogy egy kézzel kinyitható pengét hozzanak létre. Az egyszerűbb megoldások mellett kifinomultabb rendszereket fejlesztettek ki, például a rugós mechanizmusok területén. Már a 19. század közepén megjelent a "pop-up kés" kifejezés a solingeni gyártók üzleti dokumentumaiban. Sajnos a közelmúltban néhány nyitási mechanizmus elvesztette a jó hírnevét,  Sőt Németországban betiltották. Ide tartoznak a "drop knives", amelyekben a penge kiesik a fogantyúból, valamint az OTF kések, amelyek pengéi rugó segítségével ugranak ki a fogantyú elülső végéből. Az alábbi szöveg részletesebben leírja a klasszikus és modern zsebkések kinyitásának leggyakoribb mechanizmusait.

Nail Nick

A Nail Nick, más néven "körömhorony", a pengébe nyomott bevágás, amely elősegíti a kés kinyitását. Ez a bevált nyitássegítő a kétkezes késeknél még mindig alapfelszereltségnek számít. Előfordul, hogy a hagyományos amerikai nail nick késeknél ez egy hosszú horony, amely párhuzamos a penge hátuljával. Az angol szaknyelvben "long pull" -nak is nevezik. Ha az összehajtott penge elegendő helyet kínál a hüvelykujj és a mutatóujj hegyével az úgynevezett fogófogáshoz, akkor a modern kések esztétikai okokból kihagyják a penge hornyát.
knifestock blog - otvaracie mechanizmy nail nick

Flipper

A flipperes zsebkésnek a penge gyökere úgy van kialakítva, hogy bezárva egy kis kar nyúlik ki a fogantyú hátuljából - más néven "orr". Ha ezt a kart a mutatóujj hegyével húzzák meg, a penge kidobódik a fogantyúból. Minél könnyebb a penge, annál jobban működik, ezért sok kést golyóscsapágyakba szerelt pengével látnak el. Maga a csukló mozgása is hasznossá válik. Amikor a penge nyitva van, a kis kar (orr) általában ujjvédőként szolgál. Ennek a nyitási segédeszköznek egy változata az ún "front flipper", ahol a penge gyökerének rövid meghosszabbítása egy kart tartalmaz, amely közvetlenül a fogantyú vége fölött áll ki. A fogazás jobban megfogja a hüvelykujját vagy a mutatóujját, amikor a pengét kifordítja a fogantyúból.

knifestock blog - otvaracie mechanizmy flipper

Thumb Stud

A Thumb stud "fogantyúként" szolgál a hüvelykujj hegyénél, amely segítségével a penge egy kézzel kinyitható. Rögzített thumb stud  csapok állnak rendelkezésre, mások lecsavarhatók, vagy akár elölről hátra mozgathatók. A balkezesek számára egyes kések mindkét oldalán "fogantyúval" rendelkeznek. Gyakorlati funkciója mellett a hüvelykujj csap egy olyan elemmel is lenyűgözheti, amelynek anyaga és alakja a kés megjelenéséhez igazodik. Választhat mintákat az egyszerű hengeres formáktól a kis lépcsős kúpokig.

knifestock blog - otvaracie mechanizmy thumb stud

Blade Lifter

A blade lifter alatt kisméretű lemezeket vagy korongokat értünk, amelyeket a penge hátuljára csavaroznak. Az oldalsó kiemelkedés ugyanazt a funkciót látja el, mint a hüvelykujj hegye (thumb pin). Egy kissé bonyolultabb konstrukció abból áll, hogy a pengeemelőt a penge hátsó részében lévő megfelelő mélyedésbe süllyesztik úgy, hogy mindkettő egy síkban legyen.

knifestock blog - otvaracie mechanizmy blade lifter

Thumb Hole

Az amerikai Spyderco gyártó 1981-ben dobta piacra első zsebkését. Ennek a késnek a pengéjén nyitott kör alakú lyuk volt. Ez a védjegye, ma "SpyderHole" néven ismert, egyszerű és praktikus nyitási segédlet. Ha hüvelykujjának hegyével nyomja a lyukat, a penge könnyen kibillenik a fogantyúból. Ezt az elképzelést később sok más késgyártó átvette és alkalmazni kezdte. A praktikus pengefuratok egyformán alkalmasak mind jobbkezesek, mind balkezesek számára.

knifestock blog - otvaracie mechanizmy thumb hole

Switchblade/ Lever-Lock

A "Switchblade" néven ismert zsebkések rugós mechanizmussal rendelkeznek, amelynek történelmi eredete a XIX. Századra nyúlik vissza, és amelyet nyilvánvalóan soha nem szabadalmaztattak, mert több szolingeni evőeszközgyártó használta. A szerkezet a fogantyú felületére hosszirányban szerelt levélrugón alapszik, amely egy feszítő reteszelőcsapot tart, ezzel zárva le a penge gyökerét. A kilincs belsejében egy kidobórugó található, amelynek következtében a penge a csap felemelése után kirepül a fogantyúból. Ez egy kis kar segítségével történik. A kart előre lehet dönteni, hogy megakadályozzuk a mechanizmus véletlen elindulását. A kar tehát egyben kiváltó és biztonsági eszközként is használható (Lever-Lock).

knifestock blog - otvaracie mechanizmy lever-lock

Egyéb nyitási mechanizmusok (Spring Assist)

A hagyományos Lever-Lock rendszer mellett a modern rugós mechanizmusok széles választéka áll rendelkezésre. Elvileg kétféle kést lehet megkülönböztetni: automatikus rugós késeket és rugós nyitási segédeszközökkel ellátott zsebkéseket, amelyeket angolul "Spring Assist" -nak hívnak. A különbség az, hogy az automatikus kések esetében a gomb, a kar vagy a csúszka egy rugós mechanizmust indít el, amely aztán kinyitja magát a fűrészlapot. Rugós rendszerben a pengét kézzel kell mozgatni egy bizonyos nyitási szögbe, mielőtt a rugós mechanizmus a pengét a végső helyzetbe lövi. Kipróbált Speedlock modelljeink automatikus kések: itt a tekercsrugót a penge hajtása közben feszültség alatt tekerjük a penge tengelye körül. A gomb megnyomásával felszabadul a rugó, amelynek következtében a penge kiugrik a fogantyúból. A CRKT által kifejlesztett Outburst rendszer jól ismert példa a rugós mechanizmusra.

knifestock blog - ostatne otvaracie systemy nozov

A fényképek szerzője a Böker és az alábbi címen érhetők el.